Sağlıkta Şiddete Karşı Ciddi Tedbirler Alınmalı
18 Ocak 2017, Çarşamba

Sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen şiddetin son örneklerinden biri Bursa’da yaşandı.

Bursa’nın Karacabey ilçesinde Devlet Hastanesi’nde, bir hasta yakını gece çocuğu rahatsızlandığı gerekçesiyle acil servise gelerek çocuk doktorunun tedaviyi gerçekleştirmesini istedi.

Acil servis görevlilerinin çocuk doktoru bulunmadığını söylemesi üzerine hastaneden ayrılan ancak bir süre sonra bıçakla hastaneye dönen hasta yakını acil serviste görevli Acil Tıp Teknisyeni Onurhan Özpişirici’nin boğazına bıçak dayayarak rehin aldı."Eğer o doktor buraya gelmezse bunun boğazını keseceğim, öldüreceğim" diyerek tehditler savuran hasta yakınının bu ifadeleri sağlıkta şiddetin hangi boyutlara vardığının en korkunç göstergesidir.

Olay sonrası Karacabey Devlet Hastanesine giden Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül, olay hakkında hastane yetkililerinden bilgi aldıktan sonra sağlıkta şiddetin son mağduru Onurhan Özpirişici, hastane yönetimi ve diğer  sağlık personeline geçmiş olsun dileklerini iletti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şube Başkanı Gökhan Yünkül,"Bugün yaşanılan bu şiddet olayını öncelikle kınıyor ve  herhangi  bir yaralanma ve can kaybı olmamasını teselli olarak kabul ediyoruz. Bugün burada yaşanılan olay sebep ve sonuçları açısından ciddiyetle ele alınmalıdır. Şiddete karşı caydırıcı tedbirlerin ele alınması elzemdir. Sağlık tesislerinin  güvenlik tedbirlerini yeniden gözden geçirmesini ve sağlık tesislerine kesici, delici ve silahla girilmesinin önüne geçilmelidir. Bugün yaşanan bu şiddeti gerçekleştiren kişinin adli makamlarca serbest bırakıldığı duyduk. Bu bizleri ve sağlık çalışanlarını üzmüş aynı zamanda tedirgin etmiştir. Şiddetten beslenen bu kişilerin serbest kalması, benzer vakıaların gerçekleşmesini teşvik etmektedir. Şiddetin karşılığı bu kadar ucuz olmamalıdır.

Bir yaptırım uygulanması için illa ölmek ya da yaralanmak mı gerekiyor? Bu konuda adli makamları daha duyarlı olmaya çağırıyoruz.   ARTIK YETER diyoruz! Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı önleyici, caydırıcı her türlü tedbirin alınması en önceliğimiz olmalıdır. Çalışanlara yönelik şiddet uygulayanların sağlık hizmetlerinin SGK tarafından karşılanmaması, hastanelere ve acil servis girişlerine x-ray cihazı yerleştirilmesi, şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması ve ağır hapis cezaları verilmesi dahil her türlü önlem mutlaka gözden geçirilmelidir.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın “Sağlık çalışanına kalkan el, Sağlık Bakanlığı’na kaldırılmıştır” söylemini önemsiyor ve sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda daha somut adımların atılmasını istiyoruz. Bizler bugün bir kez daha sağlıkta şiddete son verilmesi çağrımızı yineliyoruz. Ve yaşanan bu olayın son şiddet olmasını temenni ederken, vatandaşlarımızı da gece gündüz demeden sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarına karşı daha anlayışlı olmaya davet ediyorum." dedi.


FOTO GALERİ



  • PAYLAŞ :
  • memursen logo
  • sagliksen logo
  • sağlık bakanlığı logo
  • aile ve sosyasl politikalar bakanlığı logo
  • calışma ve sosyal güvenlik bakanlığı logo